Перевод текста The Bin Scavengers из модуля 1e Starlight 9 класс
Перевод текста из учебника по английскому языку Starlight для 9 класса Баранова Дули на странице 15
The Bin Scavengers.
Under the cover of night, I lift the lid of the dustbin and shine in my torch. It’s below zero and my hands are shaking as I rummage inside. I’m on the hunt for food. But I’m not homeless and I could certainly afford to go to the shops if I wanted to. So, why am I doing this? Quite simply, I’m living as a freegan.
Freeganism - a combination of the words ‘free’ and ‘vegan’ - is a movement whose devotees take responsibility for the impact of their consumer choices and find alternative ways of meeting their everyday needs. Around 17 million tons of food are buried in British landfill sites every year, four million of which are edible. Sometimes, disposal is the cheapest option available to the food industry.
Searching in bins for food sounds disgusting, not to mention embarrassing. There's also the possibility of food poisoning. So, just how easy is it to live on discarded food? I met up with two London freegans, Ash Falkingham, 21, and Ross Parry, 46, for a crash course. It was 5 pm and dark enough for no one to see us. Ash and Ross went to a supermarket wheelie bin in South London, lifted the lid and started sorting through the contents. Clear plastic bags contained frozen ready meals. The packaging was still intact and the sell-by date was that day. Underneath were 10 tubs of luxury ice cream.
Ash and Ross live entirely from ‘urban foraging’. They visit markets after closing time and the bins of supermarkets and high-street stores. A trip to India inspired Ross to adopt the freegan lifestyle. "In India, they don’t waste anything. People go through the rubbish and recycle everything. That’s how they live. In the West, everything goes to landfill sites."
Back in their van, I tucked into some chocolate-mocha slices while Ross and Ash told me about the time a group of freegans found a bin full of 200 frozen chickens and another with a flat-screen TV. Armed with Ross and Ash's freegan tips, my challenge was to live as a freegan for three days in my home town of Brighton. Too embarrassed to go on my own, I roped in my friend Dave!
As Dave and I set off on the first day, it was freezing cold. Eventually, we found a supermarket rubbish bin that hadn’t been locked away and ... bingo! There was a plastic bag full of vegetables so, while Dave held the lid open, I climbed up, balanced on the side and reached in. A couple of passers-by threw us pitying looks. But the sealed bag was full of potatoes, apples and carrots, and there was nothing wrong with them. As we got our free food, we discussed possible menus and decided on soup. Dessert was baked freegan apples with cinnamon and almonds - delicious.
On the second morning, I didn’t feel ill - a good start - so we tucked into our freegan breakfast of avocados and bread. We decided to visit a different supermarket bin and again found lots of vegetables and fruit. On the menu that night was a spicy noodle soup with green peppers, carrots from the previous day and some steamed cabbage on the side.
On the final day, I got my first freegan lamp and again, we found enough food to dine like kings: sausages, greens and roasted onion. Although three days is a short time to live as a freegan, I've already got a much better sense of how much food is unnecessarily condemned to landfill. I'm tempted to continue with my freegan lifestyle.
Перевод текста: Под покровом ночи я поднимаю крышку мусорной бака и свечу своим фонариком. Температура ниже нуля, и мои руки дрожали, когда я рылся внутри. Я нахожусь на охоте за едой. Но я не бездомный, и я мог бы, конечно, позволить себе пойти в магазины, если захочу. Итак, зачем я это делаю? Проще говоря, я живу как фриган.
Фриганизм - сочетание слов «свободный» и «веган» - это движение, приверженцы которого берут на себя ответственность за последствия своего потребительского выбора и находят альтернативные способы удовлетворения своих повседневных потребностей. Ежегодно на британских полигонах выгружается около 17 миллионов тонн еды, из которых четыре миллиона - съедобные. Иногда утилизация является самым дешевым вариантом для пищевой промышленности.
Поиск в контейнерах для еды звучит отвратительно, не говоря уже о позорности. Есть также возможность пищевого отравления. Итак, насколько легко жить на брошеной пище? Я встретился с двумя лондонскими фриганами, Эшем Фалкингем, 21, и Росс Парри, 46 лет, для краткого курса. Было 5 вечера и темно, чтобы никто нас не видел. Эш и Росс отправились в супермаркет в южном Лондоне, подняли крышку и начали сортировать содержимое. Прозрачные пластиковые пакеты содержали замороженные готовые блюда. Упаковка была по-прежнему неповрежденной, а срок годности был в тот день. Под ними было 10 ванн роскошного мороженого.
Эш и Росс полностью живут от «городского собирательства». Они посещают рынки после закрытия, а также контейнеры супермаркетов и магазины центральных улиц. Поездка в Индию вдохновила Росса принять образ жизни фриганов. «В Индии они ничего не теряют. Люди роются в мусоре и перерабатывают все, вот как они живут. На Западе все идет на полигоны».
Вернувшись в свой фургон, я подгибал некоторые кусочки шоколада мокко, в то время как Росс и Эш рассказали мне о том, как группа фриганов нашла в мусорном контейнере 200 замороженных цыплят, а другая телевизор с плоским экраном. Вооружившись советами Росса и Эша, мой вызов состоял в том, чтобы жить как фриган в течение трех дней в моем родном городе Брайтоне. Слишком смущенный, чтобы идти в свой родной район, я вовлёк в процесс моего друга Дэйва!
Когда мы с Дэйвом отправились в первый день, было леденяще холодно. В конце концов, мы нашли мусорный бак супермаркета, который не был заперт и ... бинго! Там был полиэтиленовый пакет, полный овощей, поэтому, в то время как Дэйв помог открыть крышку, я забрался, балансировал сбоку и залез. Пара прохожих сочувственно взглянуло на нас. Но запечатанный мешок был полон картофеля, яблок и моркови, и с ними не было ничего плохого. Когда мы получили бесплатную еду, мы обсудили возможные меню и решили приготовить суп. Десерт был запечен фригановыми яблоками с корицей и миндалем - очень вкусно.